آرشیو های وبلاگ
موضوعات وبلاگ
آخرین مطالب ارسالی
پیوند های روزانه
امکانات
آرشیو های وبلاگ
موضوعات وبلاگ
آخرین مطالب ارسالی
پیوند های روزانه
امکانات
در ماه مارس سال 1970 ،اواین بار لری نیکولاس مکعب 2 × 2 × 2 را اختراع کرد که قطعات آن با آهنربا بهم متصل بودند و قابلیت چرخش در تمام سطوح را داشت وی این مکعب را در11 آوریل سال 1972 ،یعنی دو سال قبل از اختراع مکعب روبیک در کانادا به ثبت رساند .
در تاریخ 9 آوریل سال 1970 ، فرانک فاکس نیز مکعبی (3*3*3) با ساختار کروی را اختراع نمود و انرا در تاریخ تاریخ 16 ژانویه 1974 در بریتانیا به ثبت رساند.
مکعب جادویی روبیک اختراع شد
در اواسط سالهای 1970 ارنو روبیک مجسمه ساز و استاد معماری در کالج هنرهای کاربردی در بوداپست به دنبال ابزار آموزشی برای کمک به هنر جویان خود برای درک اشیا سه بعدی بود. وی هنرجویان را ترغیب میکرد با استفاده از کاغذ، مقوا، چوب و... ایده های خود را پیاده سازی کنند . خود او در همین سالها روی مکعب و اشکال هندسی مختلف کار میکرد و اولین بار در سال 1970 تحقیقات خود در مورد مکعب را ارائه داد و در سال 1974 مکعب جادویی خود را که با چوب ساخته شده بود خلق کرد و آنرا در مجارستان به ثبت رساند و در اواخر سال 1977 این بازی در کشور مجارستان تولید و منتشر شد.مکعب روبیک بر خلاف مکعب نیکولاس دارای ساختار مکانیکی بسیار جالب و خلاقانه ای بود بطوری که تمام قطعات مکعب به راحتی می توانستند حرکت کنند بدون اینکه از مکعب جدا شوند.
در سپتامبر سال 1979 این مکعب به عنوان یک اسباب بازی ایده آل شناخته شد و رفته رفته به عنوان محبوبترین بازی فکری در آن زمان معروف شد تا جایی که در نمایشگاه بین المللی اسباب بازی در لندن برای اولین بار به جهان معرفی شد و در ژانویه و فوریه 1980 در نمایشگاه های پاریس ، نیو یورک و نورنبرگ به نمایش گذاشته شد . مکعب جادویی روبیک جهانی شد.
در ان زمان این مکعب به نام "مکعب جادویی" معروف بود تا اینکه اولین بار دیوید ساینمستر استاد ریاضیات دانشگاه لندن کتابی در مورد حل مکعب روبیک نوشت و ارتباط آن با نظریه گروهها را بیان کرد و در آن کتاب این مکعب را به نام "مکعب روبیک" معرفی نمود و این نام خیلی زود جایگزین نام قبلی شد.
اختلاف برای اختراع
تا سال 1981 ،ارنو روبیک در حال ساخت و طراحی چند اختراع دیگر بود (مکعب 2*2*2 و روبیک دومینو و روبیک مجیک ، روبیک مار،...)و در همین سال دومین اختراع خود یعنی مکعب 2*2*2 را(که به نام مکعب جبیی معروف است) ثبت نمود.نیکولاس در سال 1982 از شرکت اسباب بازی اید ه آل شکایت کرد تا روبیک امتیاز ثبت اختراع مکعب 2*2*2(مکعب جیبی) را از آن او کند اما با توجه به قانون ثبت اختراع به علت ساختار متفاوت مکعب 2*2*2 روبیک ،مکعب 2*2*2(روبیک جیبی ) به نام ارنو روبیک ثبت شد.
یک سال بعد از اختراع و خلق مکعب روبیک (سال 1975) یک مهندس ژاپنی به نام " تروتوشی ایشیگی " به فکر مشابهی افتاد و مکعب 3*3*3 خود را در ژاپن به ثبت رساند اما اختراع مکعب روبیک به نام ارنو رویک مورد قبول عام قرار گرفت.
امروز ساختارهای متفاوتی از مکعب 3*3*3 ساخته شده که می توان گفت ایده اصلی آن از مکعب روبیک الهام گرفته است به غیر از مکعب بدون مرکز(rubik void) که از خلاقیتهای مهندسان ژاپنی است.
پروفسور ارنو روبیک ، خالقِ این مکعبِ جادویی، در 13 جولایِ سالِ 1944، درست یک سال پیش از پایان ِ جنگ ِ دوم جهانی ، در بوداپست، پایتخت مجارستان زاده شد. پدر-اش مهندسِ پرواز فرودگاه، و مادر-اش شاعر-بانویی هنرمند بود. او که دانش آموخته یِ دانشکده یِ فنی بوداپست - پایه یِ مهندسی معماری - و دارایِ مدرکِ فوق لیسانس در مجسمه سازی و معماری داخلی (1967) است، از واپسین سال هایِ دهه ی 1960 بر کرسی استادی طراحی داخلی و معماری "آکادمی هنری صنایع کاربردی" بوداپست تکیه زد. او در آن هنگام آموزشیار رتبه ی سه ی آکادمی بود و در ساعت های بی کاری اش بر روی مدل ها و طرح های سه بعدی کار می کرد، تا آن که سرانجام در سال 1974 ساختِ نخستین نمونه ی مکعب خود را به پایان رساند، و نزدیک به یک سال پس از آن درخواستِ ثبتِ طرح خود را به اداره یِ ثبتِ اختراعاتِ مجارستان داد.
پروفسور روبیک که امروز به سببِ همان نوآوری جانانه اش آوازه ای جهانی به دست آورده است، از سال 1971 تا 1975 بیشتر وقت اش را به معماری گذراند، ولی از آن پس همه یِ توان خود را بر تدریس در دانشگاه متمرکز ساخت. در آن روزگار، حلّ معمای طرح شده به هیچ روی آسان نمی نمود، و این حرف زبان-زد همگان شده بود که خودِ پروفسور بر سر حلِّ آن یک ماه وقت گذاشته است. مکعبِ روبیک در سالِ 1977 در کشور مجارستان به تولیدِ انبوه رسید و با آن که بیرون از مرزهایِ مجارستان برای اش هیچ گونه بازاریابی و یا تبلیغاتی صورت نپذیرفته بود، نخستین زمزمه هایِ مردم پسندی اش از گوشه- و-کنار کشورهای اروپایی برخاست . اندکی پس از آن، در سال های 1978 تا 1980 فکر- افزار نوبرانه ی روبیک به ایالاتِ متحده ی امریکا و دیگر کشورهایِ جهان نیز شناسانده شد و نام پروفسور را بلند آوازه ساخت. بدبختانه، تاریخ دقیقی از راهیابی مکعب روبیک به ایران در دست نیست، ولی آنچه روشن است، این که می بایست هم زمان با گسترشِ جهانی آن در سال هایِ پیش از 1979 بوده باشد. بدین سان، مکعب روبیک در سراسر جهان فروشی چند میلیونی یافت و شگفتیِ ریاضی دانان و دانشورانِ دیگر حوزه هایِ دانشگاهی را نیز برانگیخت. البته تا آن زمان هنوز هیچ راهِ حلِّ جامع و کاملی برای مکعب به نگارش در نیامده بود و دانش آموختگان و مهندسانِ خوش ذوق، می کوشیدند تا روش هایی را برای حلِّ معمّا بیابند. نخستین بار در سال 1981، شیمیدان و ریاضیدانی به نام جیمز جی. نورس ، با ذوق- و- سلیقه ای ستودنی دست به قلم برد و راه حلّ ِ خود- یافته اش را به زبانی ساده، شیرین، و همه-فهم به نگارش درآورد.
نظرات شما عزیزان: